Monday, July 6, 2009

Mana Nasarudin Mat Isa

Pelik....selalu yang kalah yang akan hilang ini tidak yang kalanh diraikan dan yang menang pula hilang....itulah senario pemilihan agong PAS yang pelik... Md Sabu dan Husam dilihat sibuk ke sana ke mari...melayan media dan melalak hampir setiap malam ceramah... tapi Nasaruddin Mat Isa yang menang hilang...dan setelah dua minggu lebih baru muncul semula....

Ini di Manik Urai pula semua pemimpin baik PKR, DAP semua sibuk turun bantu rakan sekutu PAS tapi Timbalan Presiden hilang lagi....

Presiden PAS nak 'cover' dengan alasan bodoh kononya Najib tak ada...hahahaha
Di manakah Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa berada? Itulah persoalan yang meniti di fikiran setiap orang di Manek Urai pagi ini.

parliament 2008 first day 280408 nasharuddinNasharuddin tidak kelihatan walaupun pemimpin kanan PAS yang lain turun memberi sokongan kepada calon parti itu, Mohd Fauzi Abdullah, menyerahkan borang pencalonannya bagi pilihanraya kecil DUN Manek Urai pada 14 Julai ini.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga mursyidul am PAS, mengetuai perarakan ke pusat penamaan calon di SMK Sultan Yahya Petra 1.

Ketika ditanya mengenai perkara itu, Nik Aziz berkata: "Saya tak tahu, tanya dialah, itu dia punya pasal".

Nik Aziz berulang kali berkata beliau tidak tahu mengapa timbalan presiden PAS itu tidak hadir pagi ini.

Beliau bagaimanapun menyentuh tentang cadangan perbincangan mengenai kerajaan perpaduan yang disokong oleh Nasharuddin.

Menurutnya, cadangan itu sudah 'mati' dan PAS bersatu padu dalam Pakatan Rakyat. Naib Presiden PKR, Azmin Ali yang berada di sebelah Nik Aziz hanya tersenyum.

Cadangan kerajaan perpaduan dengan Umno itu telah mencetuskan ketegangan dalam PAS apabila para pemimpinnya bercanggah pandangan mengenainya.

pas candidate and leaders manek urai by election nomination day 060709 26Cadangan itu pada mulanya dibuat oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Awang Hadi dan disokong oleh Nasharuddin.

Bagaimanapun, pemimpin PAS termasuk Nik Aziz, membantah keras cadangan tersebut. Malah, beliau menggesa Nasharuddin keluar PAS jika beliau masih menyokong cadangan tersebut.

Akhirnya, mesyuarat kepimpinan tertinggi Pakatan memutuskan untuk menolak sebarang cadangan perbincangan kerajaan perpaduan dengan Umno.Sebuah media melaporkan ketika ditanya mengenai ketidak hadiran Nasharuddin pagi ini, Hadi sebaliknya pula bertanya: " Mengapa (Datuk Seri) Najib (Razak) tidak datang? Itu biasa sahaja".

Beliau juga menegaskan bahawa PAS komited dalam Pakatan,dan menambah isu mengenai kerajaan perpaduan tidak akan mendominasi kempen pilihanraya kecil Manek Urai.

"Hanya isu-isu tempatan yang penting di sini," katanya.

Sementara itu, Nik Aziz ketika ditanya mengenai hubungannya dengan Hadi, berkata: "Saya mursyidul am, dia presiden, hubungan lebih baik daripada biasa"

Di laporkan juga himpunan 100 ribu rakyat (yang dihadiri 4 ribu rakyat) di Stadium Kelana Jaya baru ini yang kononya untuk menamatkan isu kerajaan perpaduan telah sengaja tidak dihadiri oleh Hassan Ali sekutu kuat Nasaruddin.

PAS dan PR terus bergolak...

No comments: