Sunday, June 8, 2008

Pengenalan Datuk Sri Najib Tun Razak


YB Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak (lahir 23 Julai, 1953) merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia terkini sejak 7 Januari 2004, selain menjadi Menteri Pertahanan dan ahli parlimen Pekan, Pahang. Beliau adalah anak lelaki kepada bekas perdana menteri Malaysia yang kedua, Tun Abdul Razak Dato' Hussein.


Perkauman

Menurut Asia Times Online- pada tahun 1987, ketika menyandang Ketua Pemuda UMNO, Najib mempertahankan hak istemewa orang Malayu dalam satu ucapan di mana dia bersumpah untuk memandikan keris dengan darah kaum cina. [1]


Keluarga

Isteri keduanya adalah Datin Seri Rosmah Mansor dengan siapa dia mempunyai tiga anak lelaki, Nizar (lahir 1978), Nazifuddin dan Norashman, dan dua anak perempuan, Puteri Norlisa dan Nooryana Narjawa. Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar ialah isterinya yang pertama dengan siapa dia mempunyai 3 anak.


Pendidikan

Dilahirkan di Kuala Lipis, Pahang, Najib merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohamad Noah. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein.
Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di
Institusi St. John, Kuala Lumpur, dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire, England. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham, England pada tahun 1974.


Kerjaya Politik

Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya, Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong, akibat kematian bapanya, ketika berumur 23 tahun, dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu.


Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai
Timbalan Menteri Tenaga, Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Kemudian, pada tahun 1982 hingga 1986, beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun.

Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah :


Timbalan Menteri Tenaga, Telekom dan Pos
Timbalan Menteri Pendidikan
Timbalan Menteri Kewangan
Menteri Besar Pahang
Menteri Kebudayaan, Belia & Sukan
Menteri Belia dan Sukan
Menteri Pertahanan
Menteri Pendidikan

Najib juga pernah dilantik sebagai Pengerusi
Lembaga Kemajuan Penternakan (Majuternak). Kepimpinan beliau teruji dan terus diberi tanggungjawab oleh pucuk pimpinan negara. Dalam UMNO, beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan dan ahli EXCO Pemuda UMNO pada 1976. Kemudian beliau dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO mulai tahun 1981.

Pada tahun
1982, Najib memenangi kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO tanpa bertanding setelah Datuk Mokhtar Hashim mengosongkan jawatan itu. Pada 1987, beliau dipilih sebagai Pemangku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan menjadi ketua pada tahun 1988 apabila jawatan itu dikosongkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Pada tahun 1993 pula, beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO, ekoran langkah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Beliau terus mempertahankan jawatan Naib Presiden dalam pemilihan parti pada tahun 1993, 1996 dan 2000.

Pada tahun
7 Januari 2004, Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Alamat rasmi
Pejabat Timbalan Perdana Menteri
d/a : Kompleks Jabatan Perdana Menteri
Aras 4, Blok Barat,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 PUTRAJAYA.
Tel : 03-88882211/1950, 03-26985020(Kementah)
Fax : 03-88883973/26985372
Emel : tpm@pmo.gov.my

No comments: