Wednesday, December 14, 2011

Najib jadi liabiliti kerana Rosmah

Sudah agak lama SKU (selamatkan umno) tidak menulis. Usaha untuk menyelamatkan Umno perlu dibuat dan seperti mana yang kita lihat baru-baru ini, Najib akan meletakkan orang dia dan orang Rosmah sebagai calon. Amaran awal Najib adalah ahli hanya perlu menerima sahaja siapa yang dipilih oleh beliau untuk menjadi calon. Kata Najib, calon kali ini adalah calon dia dan bukan Umno. Ahli Umno perlu sedar bahawa Najib merupakan PM yang terlampau taksub dengan isterinya sehingga campur tangan Rosmah nampak dominan. Adakah ahli Umno semakin tidak nampak perkara ini akan berlaku. Najib akan memastikan beliau akan mendapat sokongan dengan menggunakan ugutan tiket bertanding. Demokrasi apa sebenarnya yang ada dalam Umno.

Ketua Bahagian dan ahli grass root Umno akan bertindak menghukum Najib dan Rosmah sekiranya suara Bahagian tidak didengari untuk menjadi calon. Apa yang nampak ialah ramai yang kononnya bersedia untuk digugurkan turut bersedia untuk menghentam Najib sekiranya percaturannya salah.

Kita dalam Umno juga perlu membuat perubahan khususnya menolak Perdana Menteri yang menurut sahaja cakap isteri dan merosakan negara. Kenapa kita mesti berdalih lagi. jelas usaha selepas perhimpunan agung itu adalah untuk memberi amaran bahawa demokrasi dalam memilih calon dimatikan oleh Najib. Ini semua meletakkan Umno sebagai mereka yang punya. Ahli perlu sedar bahawa bahagian dan kita dalam Umno berhak menentukan siapa calon kita. Winnable candidate bukan datang dari kaca mata Najib atau Rosmah, apa kita diperingkat bahagian tidak tahu menilai ke?

No comments: